Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Resor, regn, varma nätter och dagar Tidigare förord:  [0301] [0203-4]
Redaktörens presentation av nummer 2/03
Det här är ett blandat nummer i sommartid. Här finns lite spridd semesterläsning, dikter att sjunka ned i, flera korta texter som kan passa på olika platser där man befinner sig bara en liten stund.


En sådan är Bernardo Carvalhos hemlighetsfulla kortnovell i ett enda stycke. Jag tycker att den är liksom tunströmsk, värmlandsförfattaren talade ofta om de vanliga människornas inre rymder där storslagenheten vilar. Haikudikterna med sina tre rader kan läsas i ett andetag, innehållsligt kan de räcka hela livet. Som Mario Benedettis önskan:
Jag skulle vilja
leva fram till skymningens
sista ögonblick


Förutom Benedetti som skriver haiku har Sten Svensson försett Karavan med nyöversatta sommarhaiku av den japanske mästaren Basho. Det är bara att tacka och ta emot.
Alltsedan jag läste Bashos motto ”Att leva fattigt, muntert, på gränsen till förtvivlan och nervsammanbrott för att nå upplysningen”, har jag velat följa hans vandringar. I det här numret får vi ta del av en cykeltur i Bashos efterföljd där Sten Svensson ser körsbärsträd
blomma i snön, är bergens hemligheter på spåren, med mera.

Resan går vidare till Indien där Zac O¹Yeah tar oss med till ett östligt hörn dit få turister kommer - så finns där också, utsedd med statistiska beräkningar som grund, jordens regnigaste plats, Cherrapunji.

Som att det regnar från alla håll, säger de som varit där, regnet kommer också underifrån då det studsar upp från marken och från sidorna när det blåses omkring. Alla håll.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag