Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Motvalls texter lever kvar Tidigare förord:  [0304] [0302]
Redaktörens presentation av nummer 1/04
Det är på bokmässan i Göteborg, det är höst. Den irakiske poeten Saadi Yusuf och jag är på väg till en uppläsning. Vi har ganska bråttom. I motsatt riktning möter vi Tariq Ali, författaren och debattören från Pakistan som likt Saadi numera lever i London.

Också han tycks vara på väg till något framträdande, går med raska steg. När han ser Saadi stannar han till. Han ser ledsen ut.
- Saadi, haven¹t you you heard? Edward Said died last night. I thought he was indestructible!
Edward Said befann sig i brännpunkterna av de konflikter som är så avgörande i vår tid: mitt i exilens vägskäl - mellan kulturer - han diskuterade rasismen och arvet som kolonialismen lämnat efter sig, frågan om vad som är centrum och periferi i världen, etc.

Med sitt ursprung i Palestina föddes han in i en av den aktuella världspolitikens ödesfrågor. Han engagerade sig i kampen för palestiniernas rättigheter, samtidigt som han hela tiden ställde sig avvaktande till nationalismen som idé.

Edward Said är en av de stora intellektuella från andra halvan av tjugonde seklet. Han rörde om och var motvalls, lade grunden till postkolonial
teori med sin bok Orientalism. I Kultur och imperialism menar han att västerländska romanklassiker utgjorde en del av kolonialismens erövring av världen, samtidigt som han visar hur stor hans kärlek till dessa verk är.

Han tillåter sig att vara både och, en älskande och en vass kritiker. Också hos musiken hade han sitt hjärta, faktiskt var han utöver allt annat även konsertpianist.

Med sin kritik fick han vår syn på litteraturen och dess förhållande till världen att rubbas. Han var en sådan som provocerar. Samtidigt som hans framtoning var ytterst belevad ­ återigen dessa motsatser.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag