Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Att skala en apelsin i Egypten och Finland Tidigare förord:  [0403] [0402]
Redaktörens presentation av nummer 4/04
Detta har kommit att bli ett nummer med flera noveller. Så här i förkylningstider kan det väl lämpa sig med en dos berättelser. Novellernas personer rör sig i en liten turkisk by, vandrar omkring i Stockholms city, i den egyptiska metropolen.

Tetz Rooke skriver i en längre artikel om de unga författarna i Kairo. De står för en ny litteratur, mer öppen för formmässiga experiment än föregående generation och mindre benägen att gå i färdiglagda politiska spår.
Samtidigt är feminismen en litterär riktning som håller på att växa sig stark inom arabisk litteratur, den som är allra djärvast och mest nyskapande enligt litteraturvetaren Ibrahim Taha, intervjuad här i numret.

I romanen jag just håller på att läsa befinner jag mig också i Egypten. Det är kulna kvällar med regn som smyger sig mot rutorna, men jag glömmer mörkret när jag bäddar in mig i boksidorna. Boken är skriven av en finsk debutant, Ranya Paasonen, och heter Där solen står högst (utgiven på svenska 2004, översatt av Mårten Westö). Det är en berättelse om kärlek. Han var egyptier, hon finska. De möttes på tåget mellan Luxor och Aswan.
Det var vinter, det var november och solen sken utanför tågfönstren. Han hette Ismael och var som ett lejon, ett elddjur och en vattenletare. När han tittade in i den dunkla kupén såg han en ängel. Det var Anu. Han älskar henne från första början,efter en vecka kan hon säga att hon älskar honom. Det är dottern som berättar sina föräldrars kärlekshistoria, och det handlar också om två kulturer som möts, två väderstreck. ”Bakom min far fanns Gud och bakom min mor fanns ingenting.”

I början känner Anu det som att Egypten och Finland ändå inte skiljer sig så mycket från varandra: Det fanns blått och det fanns vitt och en hel del mark som låg öde.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag