Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Att leva och skriva på gränsen Tidigare förord:  [0404] [0403]
Redaktörens presentation av nummer 1/05
Vårens Karavan har blandad packning. Och en blandning är precis vad ”chicano” står för, i ordet ryms på samma gång två världar. Karavan har träffat och intervjuat tre chicano-författare som lever vid den mexikan-amerikanska gränsen och skriver om den, som hämtar sin näring ur den kulturella mixen.

Den mixen är långt ifrån en romantisk föreställning, den är snarare själva förutsättningen för liv och skrivande för Daniel Chacón, Benjamin Alire Sáenz och Emmy Pérez. Så här säger Chacón:
”Chicano är en identifikation, ett erkännande av att jag har två kulturer och är tvåspråkig, och att jag har ett hem, inte i den ena eller andra av de kulturella traditionerna utan i båda, ibland i ingendera.”

Systerstäderna Juarez i Mexiko och El Paso i USA ligger på varsin sida om floden, de förbinds av en bro och språkens metaforer. Det är sandigt, hett och torrt, men det sjuder i gränsmarken.

Från El Paso förflyttar vi oss till ”Orienten”. I slutet av 1920-talet reste författaren Karin Johnsson omkring i flera länder i området och samlade sina reseberättelser i Bland haremsdamer och schejker.
Att vara kvinna och europé på resa innebar en dubbelsidighet, ett pendlande mellan underlägsenhet (gentemot mannen) och överlägsenhet (gentemot orientalen).

Karin Johnsson skrev i en tid när världen närmade sig Sverige och givna positioner började rubbas. Hon försökte också till viss del föra in kritik i sin text, och lyckas med sin humor lyfta en del situationer över rådande normer.

Ännu låg dock koloniala tankesystem tunga över reseberättelsen och österlandet fick oftast vara sagoland, passivt och väsensskilt från det handlingskraftiga väst. Det land Karin Johnsson själv kom från var bara i lindan av sin omdaning.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag