Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Där huden är törstig Tidigare förord:  [0501] [0404]
Redaktörens presentation av nummer 2/05
När jag kommer till en ny stad brukar jag inte kunna låta bli att uppsöka bokhandlarna. I vintras reste jag runt i Indien, och då ingick förstås en hel del bokspaning.

Zac O´Yeah beskriver i sin artikel om indisk bokmarknad av idag vällustigt den äldre typens boklådor, där man kunde förlora sig och fynda mellan dammsjoken.

En av dem han nämner, Premier i Bangalore, besökte jag i vintras faktiskt med risk, inte för det egna livet, utan för bokhandlarens.
Det var nämligen mycket höga bokhögar i den butiken, ja, högre kan man nog inte stapla böcker innan tyngdlagen säger sitt. Och om man då ville åt en bok i en hög var det närmast oundvikligt att undgå att skapa obalans i den högen eller stöta till bokhögen intill.

Detta var också vad som hände mig, inte en utan två gånger efter varann, och första gången när bokhandlaren kom störtande knockades han av en ovanligt tung roman vars pärmar skar in i hans panna när den föll, den andra gången bara skrek han: ”I´ll help you, I´ll help you, please don´t touch the books!”
Det blev lite färre bokinköp än vanligt den dagen.

I det här numret har vi begett oss både till Indien och Pakistan. Ganska många poesisidor har det blivit - en yngre indisk kvinnlig poet, Rukmini Bhaya Nair, bidrar med en ”ko-dikt” om poesins roll och hos henne handlar det också om kärlek, en dålig dag i skolan, galaxer som nystas upp; pakistanske Daud Kamal skänker avklarnad melankoli och den upproriske Namdeo Dhasal har fört poesin till Bombays slumkvarter.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag