Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Mitt i världen Tidigare förord:  [0503] [0502]
Redaktörens presentation av nummer 4/05
Det är sommarsemester. Vi är i södra Turkiet. Hettan är allestädes, i luften, i huden, i själva andningsorganen. Man gör inte så många knop, förutom doppen i havet. Men vi bestämmer oss ändå för att åka på en utflykt.

Vi bokar en tvådagarstur med buss till Pamukkale där det ska finnas kalkstensklippor med en slags naturliga bassänger och ruiner efter en antik stad, Hierapolis.
Det är en solklar turistutfärd, och vi är en liten grupp som i en varm minibuss rundar bergens kurvor. Jag mår lite illa. Vi stannar till hos en nomadfamilj och får se deras tillfälliga boning. Guiden är ung och entusiastisk, grundlig. Han drar allt på engelska och tyska.

Det blir lunchdags på en stor anläggning för turister. Jag dricker det goda teet. Våra medresenärer kommer från olika håll, verkligen olika håll: fyra unga ryssar som bor i Tyskland, en tunisisk-holländsk familj, två svenskar med ursprung i Libanon och Turkiet, en man från Kap Verde och hans tyska fru med vilken han lever samman i München.
Frånsett den tyska damen är det bara vi som lever i samma land som vi varit barn och växt upp i.

Färden i minibussen går vidare. Kalkstensbassängerna är nu inte riktigt vad som utlovats, det finns inget vatten i dem. Men den antika staden är intressant, och där finns en pool som självaste Cleopatra sägs ha badat i.

Den guidade turen är lång under sol som grillar, men alla hänger med. På kvällen blir det gemensam middag och en skicklig magdansös som uppträder, drinkar och dans för alla.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag