Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Lek över gränserna Tidigare förord:  [0602] [0601]
Redaktörens presentation av nummer 3/06
I det här numret har flera författare det gemensamt att de gärna överskrider olika genrers gränser, och att det inte sällan resulterar i en blandning av fiktion och dokumentär. Jorge Luis Borges finner vi mellan novell och essä.

Det tycks som om essän låg honom särskilt varmt om hjärtat, upptagen som han verkar ha varit med att nästla in essäer i sina fiktiva historier. Hos honom finns knappast alls någon gränslinje mellan essäistik och novellistik.
Den brasilianske författaren Bernardo Carvalho menar att det litteraturen gör är inte att kopiera verkligheten utan att skapa verkligheter. Utmärkande för hans egna böcker är att de ofta är ett slags hybrider, en av dem är exempelvis reseskildring och roman samtidigt.

För Karavan har Örjan Sjögren översatt en krönika Carvalho skrivit om de genreöverskridande filmregissörerna Zhang Yuan och Michael Moore. Vidare tar oss Christina Kullberg med till Martinique och Fort-de-France där hon trampar Patrick Chamoiseaus gator. Hon har lusläst hans Texaco, denna sällsamma roman med sin alldeles egna genremix.
Vi möter också Chamoiseau i en text där han brister ut i en strövandets lovsång. Han befinner sig på vandring i sin stad: ”Jag har lyckan att få åldras i den stad där jag föddes. Därför lagrar sig inom mig, när jag går omkring på Fort-de-Frances gator, flera städer ovanpå varandra.”

Att ströva är det absolut bästa sättet att lära känna en stad, hävdar han, och vissa minnen kan bara framkallas av den som strövar. Även själva staden sysslar med att ströva, i ”urbanismens möjligheter och omöjligheter”.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag