Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
”Se med hjärtats öppna öga” Tidigare förord:  [0603] [0602]
Redaktörens presentation av nummer 4/06
Berättelserna som vinner över döden. Tusen och en natt är en klassisk sinnebild för själva berättandets betydelse, med Scheherazade som vinner sitt liv på nytt varje natt eftersom kungen bara måste höra fortsättningen på hennes historier.

I det här numret kan du läsa om en nutida sagoberätterska från Kairo, Chirine al Ansary, som tagit till sin uppgift att berätta sagorna för nya generationer.
I Kairo har också Karavans Marie Anell varit, där hon mött förläggare och redaktörer för att höra vad som är hetast på den litterära marknaden just nu. Hon har även tillbringat en del tid i de nya bokhandlarna, som har en inbjudande, designad miljö med café i mitten.

De har blivit en sorts mötesplatser och har lyckats locka en ny kundkrets, och intressant är att det speciellt är unga kvinnor som annars inte rör sig ute på stan som här funnit en oas.

Gamal al-Ghitani, flitig och kunskapsrik redaktör för Egyptens viktigaste litteraturtidskrift, Akhbar al Adab, publicerar många yngre författare.
Han menar att hans generation gjorde ett bra jobb när de kämpade mot det politiska tabut, som kan sägas vara brutet.

Men istället för från myndigheterna kommer nu hoten mot yttrandefriheten från extremistiska religiösa grupper: ”När myndigheterna angrep en och man hamnade i fängelse kunde man åtminstone försvara sig, man kunde föra ett resonemang. Men extremisterna utfärdar dödshot. Hur ska man kunna föra en dialog med dem?”

Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag