Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Kontakta oss
Start
Frihetens ordsökare Tidigare förord:  [0703] [0702]
Redaktörens presentation av nummer 4/07
När nu årets sista nummer når dig, kära läsare, har ett nytt år redan fötts. Vi ber om ursäkt för att denna karavan så förargligt har försinkats, vilket beror på halsfluss och andra förtretligheter.

Men vi hoppas att också januari är en god tid för läsning ­ och mot slutet av månaden börjar ju faktiskt ett visst ljus kunna anas, tunt men dock ett januariljus.

Under hösten har Karavan arrangerat en serie program på Södra Teatern i Stockholm, i samarbete med teatern och Internationella biblioteket.

Kairo, staden och dess berättelser var utgångspunkten för serien. Ett par yngre egyptiska författare, Ahmad al-Aidi och Miral el-Tahawi, medverkade.

Det var slående att höra hur de båda starkt hävdade litteraturens egenart och värde i sig, det var något som de återkom till gång efter annan nästan som en besvärjelse. Samtidigt var både Tahawi och Aidi påfallande samhällsengagerade.
De ville inte vara politiska, de vände sig mot den föregående generationen som gjorde bruk av litteraturen och lät den gå deras ärenden. Tahawi, som inte på några villkor ville kallas feminist, skriver om flickor och kvinnor som söker frihet, som till varje pris vill ta sig ur de trånga rum de har hänvisats till.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag