Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Motstånd och hjärta Tidigare förord:  [0802] [0801]
Redaktörens presentation av nummer 3/08
Vi såg ut över Visby hamn. Det var nästan midnatt och augustinatten var ganska sval. Bredvid mig på bänken satt den palestinska poeten Hanan Awwad. Hon hade kommit till Gotland för att läsa dikter under den poesifestival som pågick där i slutet av augusti.

Det var bara ett par veckor sedan beskedet hade nått världspressen att Mahmoud Darwish, Palestinas störste diktare, dött under en hjärtoperation.
- Det var lika hemskt som när Arafat dog, sade Hanan. Vi har andra goda skribenter, vi har poeter, men ingen som han. Det kommer aldrig någonsin att bli som förut.
Darwish var en nära vän. Hon berättade om begravningen och de tusentals människor som kantade vägen där man bar fram urnan med Darwishs aska.
- Den var så tung, urnan, men alla ville känna på den. Hanan Awwad är också ordförande i palestinska PEN.
- Han var en symbol för motståndet för oss, visst, men han var inte bara kamp, han var människa, rosor, hjärta...

Hon bjöd mig på sådana där långa, hypersmala grekiska cigaretter och vi rökte till Darwishs ära. Gotlandsbåten som varit på väg in lade till.

I detta nummer har vi låtit översätta några texter ur det som kom att bli Mahmoud
Darwishs sista bok. Det handlar på många sätt om försök att förbereda sig för slutet, det oundvikliga. Man kan till exempel sätta på sig Italiens modernaste skjorta innan man går till begravningsplatsen.

En annan stor diktare, Aimé Césaire, dog i våras. Christina Kullberg tecknar ett porträtt av honom.

Därutöver har vi glädjen att publicera en berömd essä av André Breton, surrealisternas främste förespråkare inom litteraturen. Han mötte Césaire och hans poesi i Fort-de-France i Martinique i början av fyrtiotalet, och det är ingen överdrift
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag