Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Gå drömmarnas väg Tidigare förord:  [0803] [0802]
Redaktörens presentation av nummer 4/08
”Jag skulle vara fattig om jag inte kunde berätta en historia.” Det sade Mia Couto när han i somras deltog i författarkongressen WALTIC i Stockholm. Couto kommer från Moçambique och betraktas som en av de mest betydande bland samtida afrikanska författare.

Han höll en föreläsning, ”Språk som vi inte visste att vi kunde”, som många av lyssnarna pratade om liksom längtansfullt efteråt. Nu publicerar vi här för första gången talet på svenska.
I förra numret av Karavan återgavs ett tal av den indiska författaren Mahasweta Devi, där hon understryker behovet av att drömma, alla människors rätt att få drömma.

För Mia Couto är drömmarna lika viktiga, i ett samtal under konferensen sade han: ”Förmågan att vara ¹andra¹ är vad som gör oss lyckliga.” Under inbördeskriget var det avgörande att kunna drömma: ”Det var bara genom att drömma som vi kunde känna att vi levde.”

Förutom att skriva böcker arbetar Couto också som biolog och reser ofta genom sitt land. Han beskriver i sin föreläsning hur han på vissa platser
ute på savannen tränar upp en känslighet som hjälper honom att gå utanför sig själv: ”På dessa platser har jag inte bara drömmar. Jag är drömbar.”

Kan man komma ut efter flera års fängelse i en hård diktatur utan att ha brutits ned? Ana Luisa Valdés berättar i en intervju om hur litteraturen höll henne uppe när hon hade fängslats. Böckerna och minnena.

I en annan intervju möter vi den brasilianske författaren Bernardo Carvalho, vars bok Nio nätter nyss kommit på svenska. Vi fortsätter också vår serie Bogotá 39 ­ den här gången presenteras ett stjärnskott från Kuba, Wendy Guerra, och Yolanda Arroyo Pizarro från
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag