Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Stad i världen Tidigare förord:  [0804] [0803]
Redaktörens presentation av nummer 1/09
För mig är Turkiet självklart en del av Europa. Men Turkiet är också Asien, och det är det som är det fina i kråksången. Att det är Både Och, befinner sig Mittemellan. Två världar finns det där.

I det här numret utforskar Karavan dessa världar genom att börja titta närmare på samtida turkisk litteratur. Den tycks vara inne i en dynamisk period.
Istanbul har fått bilda utgångspunkt för sökandet efter texter, det mesta här i numret har på ett eller annat vis anknytning dit ­ för där kan ju allt hända, i staden som i sig själv rymmer både öst och väst, en hel värld. (För den delen handlar inte alla texter om denna ort, den har fungerat som inspirationskälla och nav.)

Fem turkiska författare besöker Sverige i april, och dem presenterar vi särskilt i detta nummer, med olika typer av texter som nu översatts.

Asli Erdogan är en av de mest uppmärksammade bland unga turkiska författare. I novellen här i numret, ”Fåglar av trä”, utgår hon från en känd litterär miljö, sanatoriet, och låter sedan berättelsen färdas mot okända marker.

Kultpoet kallas ofta Küçük Iskender. Hans bild av den centrala Istanbulstadsdelen Beyoglu är sugande svart, med en infernalisk språklig energi.


I Istanbuls bokhandlar upptas flera hyllor av Murathan Mungans verk. Denne idag väletablerade författare var en av de första att skriva öppet om homosexuell kärlek.

Ayfer Tunç tillhör författargenerationen som slog igenom på nittiotalet. Här kan vi ta del av olika sidor av hennes skrivande. Med sitt porträtt av sångaren Zeki Müren ger hon också en bild av den turkiska medelklassen och dess värderingar. (Ett tips: på nätet har jag lyssnat på smakprov ur Zeki Mürens produktion. Kan rekommenderas, han hade verkligen en smäktande stämma!)

Istanbul har förstås sina kriminalromaner som utspelas där, som varje stad med självaktning. Ahmet Ümit tecknar sina deckarintriger mot en bakgrund av turkisk samtidshistoria och är en mycket läst författare i sitt hemland.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag