Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Fler språk än ett Tidigare förord:  [102-3] [1001]
Redaktörens presentation av nummer 4/10
Från en omtumlande poesifestival i El Salvador rapporterar Henrik Nilsson här i numret. Nobelpriset gick ju till en av den latinamerikanska litteraturens mästare i år, vilket vi gläds åt. Den spanskspråkiga världens eget nobelpris, Premio Cervantes, har tilldelats José Emilio Pacheco, en mexikansk författare från samma generation som Vargas Llosa.

Lasse Söderberg har översatt några av Pachecos dikter för Karavans räkning fascinerande dysterdikter, undergångsdikter, skrivna av en poet med skarp blick.
Prosaisten Guadalupe Nettel, landsmaninna till Pacheco, hade som barn ett fel på ena hornhinnan och tvingades bära en lapp för ögat. Det gjorde att hon avvek från de andra barnen och här skriver hon om hur detta annorlundaskap ledde henne på vägen till litteraturen. Som barn såg hon alltid världen som två: en dunkel, med starka ljud och dofter, och en med tydliga konturer där saker och ting framträdde med förvånansvärd skärpa. Nettel hör hemma i den unga latinamerikanska generationen, vars texter börjar göra avtryck internationellt.

Från Malaysia har synnerligen lite av litteraturen nått oss. Men de unga författare som skriver på engelska börjar märkas också de. Vi kan presentera en av dem, Brian Gomez, med en humoristisk och rörande "queernovell".
Vad mer i detta nummer? Till exempel dikter av den marockanska poeten Acha Bassry: "Jag tänder i ditt hjärta/ för att du ska få syn på mig..." Och berättelsen om ett enormt ambitiöst översättningsprojekt av klassisk indisk litteratur. Man kom dock inte ända fram, men en bra bit på väg.

I förra numret påbörjade vi en artikelserie om hur och varför afrikanska författare väljer det språk de skriver på. Det är en debatt med anor, som fortsätter här i numret. Erik Falk betonar vikten av att betrakta flerspråkigheten som ett normaltillstånd och av Ken Saro-Wiwas berättelse kan vi förstå att engelskan gjorde världen större för honom.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag