Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Allt vad det äckliga kan berätta Tidigare förord:  [1004] [1003]
Redaktörens presentation av nummer 1/11
En del av detta nummer har temat "Äckel". Vad spelar det äckliga egentligen för roll i livet och litteraturen?

Jag tror att idén att lite närmare undersöka den frågan föddes för ganska länge sedan när jag läste en novell om en man som får en hiskelig vårta. Novellen är skriven av den sydindiske författaren O. V. Vijayan och heter rätt och slätt "Vårtan". Men det är en högst ovanlig utväxt, detta.
Mannen får den i ansiktet, först är den liten men blir snart stor. Den bara växer och växer, lägger sig över näsan, tar över ansiktet, delar av mannens kropp och till sist har den intagit mannen helt och hållet.

Nu är han VÅRTAN. Samtidigt ger den ifrån sig kladdigheter, ett gröngulvitt slem fyllt av var, ibland blodblandat. Berättelsen var så besynnerlig och fascinerande äcklig att den fastnade på något vis.

Ingemar Haag reflekterar här i numret över vad som utmärker det äckliga. Ett kriterium är att det blir för mycket av något, vilket stämmer väl in på denna novell.

Även om en liten vårta i sig kan vara äcklig, är det för mesta inte så farligt. Men denna var alltför äcklig, den var enorm,
gigantisk, och det var ingen hejd på det motbjudande kladd som vällde ur den, en veritabel flod. Något annat som kan skapa äckelkänslor är när något bekant förändras, här en ordinär liten vårtas förskräckliga förvandling. I Haags intressanta artikel finns mycket mer att läsa om vad vi uppfattar som äckligt.

Därutöver bjuds i temadelen på äckeleffekter i några olika litterära verk och diskussioner om vad dessa symboliserar. För äcklet har mycket att berätta, på många plan.

Hos författaren Ayi Kwei Armah uttrycker det till exempel en politisk besvikelse, hos Clarice Lispector händer något synnerligen omvälvande när huvudpersonen i hennes berättelse stöter på en kackerlacka.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag