Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Strändernas sånger Tidigare förord:  [1204] [1203]
Redaktörens presentation av nummer 1/13
Bahia. Paradis för turisterna, med lockande stränder. I denna Karavan färdas vi till litteraturens stränder. Hur beskrivs Bahia av sina egna författare? Hur ser det ut under den soldränkta ytan?

Historien kommer till tals och berättar om kolonial plundring, slaveri och förtryck. Enorma klasskillnader, fattigdom. Men här berättas också om uppror, människors längtan efter befrielse ur orättvisornas ok. Om naturens rikedomar och outsägliga skönhet. Om kroppens glädje och en lust till livets goda.
Henrik Nilsson lyfter i sitt reportage fram flera av Bahias många författare, bland andra barockdiktaren Gregório de Matos (även kallad "Djävulsmunnen") som skrev såväl maktkritik som målande sonetter, den populäre Jorge Amado med sina romaner om det folkliga Bahia och dess slitna charm, öarnas sångpoeter.

Också Zanzibar har sina stränder. Sitt läge, som genom historien har gjort det öppet för influenser men även för exploatering. Zanzibar har sällan skildrats inifrån i litteraturen, men Abdulrazak Gurnah återkommer i sina romaner ständigt till ön där han växte upp och manar fram platsen och dess liv.
Nyligen kom en av hans romaner på svenska, Paradis. Vi presenterar honom med en essä och en novell och en introduktion till hans författarskap gjord av Erik Falk.

Gurnah lämnade öriket när han var 20 år och har levt i England sedan dess. Framträdande teman hos honom är migration och rotlöshet, hans skrivande handlar till stor del om att "komma från en plats och leva på en annan". Det är en erfarenhet han delar med många i dagens värld. Han ser det inte heller som något unikt för honom utan som "en av vår tids berättelser". En av vår tids genomgripande berättelser.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag