Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Fantasin framför allt Tidigare förord:  [1301] [1204]
Redaktörens presentation av nummer 2/13
Mario Bellatin, en av de mest omtalade författarna i Latinamerika idag, är ännu påfallande okänd här. Det är därför med särskild glädje som vi nu kan presentera honom på svenska, med ett avsnitt ur hans uppmärksammade bok Skönhetssalongen. En gåtfull och mörk historia, märkligt lockande liksom akvariefiskarna som har en betydelsefull roll i berättelsen. Kanske kan skildringen sägas vara en slags sorgesång över vår samtid och dess fixering vid ytan, men den är möjlig att tolka på många vis.

En oupphörlig lek med verklighet och fiktion är något som präglar Bellatins verk, och även hans egen person. Sedan han gjorde entrˇ i den kulturella världen helt klädd i svart och med en iögonfallande metallprotes till arm har han fortsatt att konstruera en karaktär av sig själv.
I intervjuer säger han att det som driver honom är önskan att skapa nya verkligheter. Kring honom spinns många underhållande myter och han kallas inte sällan för en förbryllande och underlig författare. Som svar på det har han skrivit en bok som fått heta Det underliga är att vara en underlig författare. Inte bara läsare är nyfikna på Mario Bellatin, hans sparsmakade språk och säregna fantasivärld har renderat honom ett kultrykte också bland författare.

Likt Bellatin framhåller Isol, årets ALMA-pristagare, lekens roll för konsten. Som barn fantiserade hon mycket och barnets lek lever vidare inom den vuxnas skapande. Isol säger i intervjun här i numret att hon i sitt arbete idag inspireras av barn, men att det inte är så att hon söker inspiration hos barn.
En viktig distinktion. Och när hon sätter sig ner och skriver funderar hon inte över vad barnen förstår eller ej, hon skriver på.
br> Hon tycks ösa mycket ur sin egen fatabur av minnen från tidig barndom. Jag tänker att så är det med de riktigt goda barnboksförfattarna, de är sanna mot sina egna erfarenheter och lägger inte saker och ting tillrätta för sina unga läsare.

Kyoko Matsuoka är både barnboksförfattare och bibliotekarie. Med stor ihärdighet arbetar hon för att fler barn ska få tillgång till bra böcker. Efter kärnkraftsolyckan i Japan gällde det att åter bygga upp bibliotek på platser där de spolades bort av flodvågor och Matsuoka berättar här bland annat om hur husvagnar gjorts om till små bokstugor.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag