Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Mšnniskosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Sagor ur vår tid Tidigare förord:  [1302] [1301]
Redaktörens presentation av nummer 4/13
En kväll i våras lyssnade jag till ett samtal på Kulturhuset med Ngugi wa Thiong’o från Kenya, en verklig nestor inom den afrikanska litteraturen. Det var fint att höra hans hyllning till historieberättandet, hur det varit själva grunden för hans skapande: "Allt jag lärt mig har jag lärt mig från konsten att berätta historier, det var min första lärare. "Uppfylld av detta och hans inställning till att skriva, som kan tyckas självklar men ständigt måste erövras: "Man börjar där man är, inte där man inte är" gick jag hemåt.

Vaknade nästa dag och läste då nyheten om att Chinua Achebe hade dött dagen innan. Det var som att ett smärre historiskt vingslag snuddade vid mig där vid frukostbordet - jag hade haft förmånen att få lyssna till en av Afrikas litterära giganter just den dagen när den andre giganten lämnade jordelivet ...
Chinua Achebes roman Allt går sönder är den mest lästa boken hittills skriven av en afrikansk författare. Hans inflytande kan inte mätas. Många unga afrikanska författare har intygat vilken betydelse Achebe har haft för deras författarskap, inte minst Chimamanda Ngozi Adichie som i höstas var på Sverigebesök. Och i Karavan nr 4/2008 menade Chris Abani att det var Achebes "fel" att han blivit författare och att Allt går sönder "är central i allt vi gör".

I detta nummer av Karavan har Stephan Larsen skrivit en artikel till minne av Chinua Achebe och hans verk. Som ett sätt att visa på banden, länken, mellan generationerna är vi glada att samtidigt kunna publicera en text av Adichie.
Det är ursprungligen en föreläsning, som i våra digitala tider funnit sin väg världen över, där Chimamanda Ngozi Adichie beskriver sig som en historieberättare och omtalar vilken mental revolution det var för henne när hon som ung upptäckte författare som Achebe efter att enbart ha läst anglosaxiska barnböcker.

Det fanns karaktärer i böcker som såg ut som hon, som hon kunde känna igen sig i! På ett både humoristiskt och allvarsamt vis talar hon om vikten av många olika slags berättelser, att inte låta en enda berättelse bli allenarådande och bestämma vår uppfattning inom något enda område.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag