Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Ur mörker Tidigare förord:  [1304] [1303]
Redaktörens presentation av nummer 1/14
"Ord står mot ordlöshet: vi samlar ord för att gräva oss fram ur rasmassorna ..." skriver Anna Mattsson från ett Kambodja där demonstrerande textilarbetare dödas av polis. Vad kan orden utföra? Mattsson ställer sig frågan gång på gång, och jag har den i huvudet under arbetet med detta nummer.

I krigets Syrien är den humanitära situationen katastrofal, ändå är världen tyst och regimen fortsätter att begå de mest ohyggliga brott mot sin egen befolkning. De syriska texterna vi nu publicerar andas en klaustrofobisk känsla, en slags overklighet som råder under Assads skräckvälde.

Ett stort antal av landets författare har tvingats i exil. Till vårt tema har översatts en novell av nestorn Zakariya Tamir, nyskrivna texter av Ghayath Almadhoun och Dima Wannous, och från den turkisk-syriska gränsen rapporterar Samar Yazbek: "Jag måste berätta vad jag ser, dokumentera de brott och övergrepp som begås", säger hon. Texterna talar om terror och rädsla, men också om mod. Ett ofattbart mod.
Jag minns något jag läste av filosofen Martha Nussbaum, det handlade om hur strider kan uppstå mellan olika folkgrupper. Hon menade att i tider av fruktan söker sig en del människor till den egna gruppen, sluter sig samman mot "de andra", medan det finns människor som istället träder fram, utåt - "vi måste ta oss igenom detta alla tillsammans". Hur vet vi vilka vi är? Inte förrän vi prövas.

Om ett annat land som blev ett blödande inferno skriver Cheran, tamilspråkig poet från Sri Lanka, vars dikter här översatts för första gången. I numret får vi också möta Fatima Sharafeddine, en av de populäraste barnboksförfattarna i arabvärlden.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag