Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Minnenas förmedlare Tidigare förord:  [1401] [1304]
Redaktörens presentation av nummer 2/14
"Den 4 juni var det 25 år sedan Folkets befrielsearmé i Kina öppnade eld mot landets egna invånare på Himmelska fridens torg. Hur har massakern påverkat den kinesiska litteraturen? Den frågan ställer sig Lin Engdahl i sin artikel här i numret. Kring massakern utvecklades ett särskilt tabu, ett nät av tystnad lade sig över litteraturen och många författare gick i exil.

Men med tiden, och trots regimens rigorösa kontroll, har fler och fler skönlitterära beskrivningar av demokratirörelsens protester slunkit ur nätet. En del av dessa kan man hitta också i de kinesiska boklådorna. I diasporan har författarna allt mer börjat utmana kommunistpartiet med skildringar som avviker från den officiella linjen. Minnet av massakern är inte utraderat, det förs vidare ut i världen.
Poeten Cletus Nelson Nwadike flydde från Nigeria till Sverige 1990. Han skriver här om hur han hittar sin egen barndom i Chimamanda Ngozi Adichies romaner, och blir förvånad. Den iranska författarinnan Naeimeh Doostdar, som nu funnit en fristad i Malmö, beskriver i en intervju hur en fängelsevistelse innebar en brytpunkt i hennes liv. Hon kände att hon hade ett ansvar att skriva när hon kom ut, det var så många historier hon måste föra vidare. I Burma är fängelselitteraturen en viktig genre, som började finna sin väg till läsarna med författaren Ludu U Hlas berättelser från de tre år han satt fängslad. Vanna Beckman har besökt hans hus i Mandalay. I detta nummer har vi också följt med en mexikansk bokbuss på dess färd, och träffat bilderboksförfattaren John Kilaka i Tanzania.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag