Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Författare på väg Tidigare förord:  [1403] [1404]
Redaktörens presentation av nummer 1/15
Här är vi nu, med årets första nummer av Karavan. Men allt kunde ha tett sig annorlunda. Före jul var det sådana besynnerliga, oroliga dagar, när vi nåddes av förslaget om stora besparingar på stödet till kulturtidskrifter. Om det hade röstats igenom skulle Karavan och många andra små redaktioner ha gått en mörk framtid till mötes.

Inte bara själva tidskrifterna skulle ha äventyrats, utan också allt det som pågår runtikring: en kulturtidskrift är inte bara sina nummer, sina sidor. Den är också den fördjupade kunskap den alstrar, den är samtalen, projekten och mötena den ger upphov till.

För Karavans del har ett sådant projekt fört oss ända till Botswana och dess slätter av sand och poesi. Där fick vi vara med om en litterär bussrundtur till tre olika byar, eller snarare städer. Erik Falk berättar i detta nummer om resan och möten med olika författare. De två svenska poeter som deltog, Daniel Boyacioglu och Marie Silkeberg, ger sin version av resan i diktens form. Dessutom har vi låtit översätta dikter av två frontfigurer på landets poesiscen, Barolong Seboni och TJ Dema, och en uppsluppen novell av Lauri Kubuitsile. Fler nedslag i Botswanas litteratur följer med nästa Karavan.

André Brink, känd som skildrare av apartheids Sydafrika, gick nyligen bort. Han har översatts flitigt till svenska. Jag läste honom när jag var mycket ung och det var svårt att förstå att kärlek kunde straffas så infernaliskt som skedde i Ut ur mörkret, en roman om ett kärleksförhållande över rasgränser.
Pestmuren var en annan roman som dröjde sig kvar i minnet, den diskuterade motståndskampens strategier på ett sinnligt sätt som kom nära en tonåring från ett land långt bort. Här i numret skriver en ung sydafrikansk författarinna om nödvändigheten att ta upp stafettpinnen efter Brink, att inte väja för att påtala de orättvisor som begås - också i dagens Sydafrika.

Två ytterligare författarsorgebud kom i februari: Assia Djebar och Yasar Kemal. Vi kommer att återkomma till dem. Något annat är inte möjligt: Djebars djupborrningar i Algeriets historia och Kemals upproriska historier om rövare i Anatoliens berg hör till den litteratur som lever och lever vidare.
I detta nummer möter vi honom när han själv skriver om olika minnen och reflektioner genom livet, i Karin Sjöstrands fina översättning.

På flera håll berättar han om en älskad mormor och händelser förknippade med henne, upplevelser han tar in med alla sinnen. Här återkallas minnet från varma kvällar: ... mormor hade vattnat blommorna och köksträdgården innan det skulle bli mörkt och man kände doften från den fuktiga jorden, från den lystna ligustern, kaprifolen täckt av genomskinliga droppar som mångdubblade glödlampan för en pojke med ögon skapade för att kunna se sådana saker.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag