Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Mot vinden men framåt Tidigare förord:  [1404] [1501]
Redaktörens presentation av nummer 2/15
Hur mår litteraturen i ett land som har genomlevt krisår efter krisår? Journalisten Karolina Jeppson har varit i Zimbabwe och kommit tillbaka med spännande material, och hon belyser frågan i fyra artiklar.

För femton år sedan besökte jag Zimbabwes bokmässa i Harare Sculpture Gardens. På den tiden var det en institution, en viktig afrikansk bokmässa där man valde att dela ut det nu så betydelsefulla Cainepriset för första gången och där listan med "Afrikas 100 bästa böcker" kungjordes.

Nu är allt annorlunda, som Irene Staunton från Weaver Press säger i intervjun här i numret. Denna erfarna förläggare som länge har kämpat i motvind men inte givit upp. Hon har bland annat publicerat Yvonne Vera, en av Zimbabwes verkligt stora författare. Veras stil - så sensuell, så skarpsinnig. Fortfarande ryser jag när jag tänker på hennes roman Jungfrur av sten och hennes fullkomligt förbluffande sätt att skriva om våld, hur det smyger sig på och läsaren naglas fast. Tyvärr avbröts Yvonne Veras levnad i förtid av sjukdom.
Zimbabwes president, däremot, har fått ett långt liv. I den novell av NoViolet Bulawayos som finns publicerad här i numret ska han just fylla nittio år vilket basuneras ut på affischer uppsatta överallt. Det diktatoriska presidentstyret betraktas här med barnets avslöjande blick, och resultatet blir både humoristiskt och sorgligt. En hel del poesi från Zimbabwe, alltså, i detta nummer. Men även ett par andra, mycket avhållna, poeter har översatts: Niyi Osundare från Nigeria, som utgår från den muntliga traditionen och lyssnar till sina dikter innan han skriver dem. Allt börjar i rytmen, men diktens betydelse är inte mindre viktig för honom: i det "kleptokratiska" Nigeria finns mycket att rikta ljuskäglan mot.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag