Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Mšnniskosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Hunger efter hoppfullhet Tidigare förord:  [1501] [1502]
Redaktörens presentation av nummer 3/15
Aldrig någonsin glömmer jag de där dagarna i Medellín. I staden som varit en symbol för knarkterror och död mötte poeter från hela världen upp och hyllade fantasin. Poesin var som syre för de unga, festivalen en fredlig zon mitt i det våldsamma, kärleken till orden så stark att man kunde ta på den – ett uppror formulerat i diktrader, en hunger efter hoppfullhet. 
br>Detta var 2001, jag besökte stadens internationella poesifestival, som med åren har växt till en än större manifestation för det fria ordet. Vi har tidigare berättat om den festivalen i Karavan, här i numret ger Henrik Nilsson fler bilder av Medellín i sitt reportage. En stad som befinner sig i förändring och där en tro på framtiden, i trots mot många problem, har börjat växa fram.

Också i den colombianska litteraturen märks en vitalitet, vilket vi vill visa på med detta nummer. Ett framträdande namn i den nya prosan är Juan Gabriel Vásquez, som vi har låtit översätta en novell och en essä av. I vår intervju talar han om hur det förflutna påverkar våra liv och hur litteraturen ger människor möjlighet att berätta sin version av historien, i motsats till makthavarnas. I essän lyfter han på spirituellt vis av sig det ok som vilat över colombianska författare när de förväntats föra vidare arvet från García Márquez och hans litterära universum Macondo. Laura Restrepo, viktig röst i generationen direkt efter boomen, intervjuades i Karavan nr 4/2012. Där menar hon i likhet med Vásquez att latinamerikanska författare inte längre kan låtsas att deras identitet finns i det exotiska, i den magiska realismen”. Litteraturen är inte låst inom nationella gränser. Barnboksförfattaren och illustratören Ivar da Coll hämtar inspiration ur världens gemensamma konstskatt, samtidigt som han förmedlar erfarenheter från sitt land. Här i Karavan delar han generöst med sig av tankar och bilder ur ett pågående arbete.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag