Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Mšnniskosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Skrivandets trots Tidigare förord:  [1502] [1503]
Redaktörens presentation av nummer 4/15
Hur kan litteraturen leva i krigens och attentatens spår? Den frågan undersöker vi i det här numrets Iraktema. Landet kommer högst upp i en av de mest sorgsna statistiktabeller någonsin – den över antalet terrordåd. I år, och vi befinner oss nu i december 2015, har 6 362 människor dött till följd av olika attentat i Irak. 
br>2007 exploderade en bilbomb på Bagdads välkända bokhandlarstråk, al-Mutanabbigatan, som mördade 72 människor och ödelade gatan.
Vår utsände Jasim Mohamed har skrivit ett reportage från denna gata, som likt fågel Fenix har återuppstått ur askan. Nu är bokhandlarna tillbaka, på fredagar är hela gatan kantad av bokbord, kafélivet pågår. Mohamed undrar om det kanske är så att gatan inom sig bär "en oåtkomlig lågmäld livsnerv som får oss att höra annat än enfaldens läten och gör oss medvetna om varje människas stora betydelse". I Bagdad möter han också en grupp unga poeter som läser sin poesi på de mest underliga ställen, som minfält, begravningsplatser och i en sönderbombad kärnreaktor. Kanske ett av de mer rimliga sätten att förhålla sig till att leva i ett samhälle där vardagen är fylld av våldsam död.

I sin novellkonst drar också den uppmärksammade Hassan Blasim krigets absurditet och vansinne till sin spets. Missa inte hans novell "Likutställningen", som översatts speciellt för Karavan. En obskyr organisation ser dödandet som en konstform och vill skapa de perfekta liken. Fängslande och utmanande läsning, ett slag i solar plexus. 

Jag lyssnade till Blasim på ett seminarium under bokmässan i Göteborg i höstas. Det mest minnesvärda av alla framträdanden: roligt, levande, uppfordrande. Han menar att västvärlden måste lära känna resten av världen på riktigt, den kan inte leva i sin bubbla längre. "Europa är som Gud. Ni kan resa hur ni vill, inga gränser är stängda.

Men Europa är inte världen." Och hans bästa tips var: "Läs, läs skönlitteratur, se till att den blir översatt! Att bara se på nyheter på tv räcker inte för att förstå det som händer i världen." Detta återkommer han till i den fina intervju som Marie Anell har gjort med honom, där han också berättar om alla de projekt han har på gång, och om mycket annat.
Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag