Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Mńnniskosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Andra vyer Tidigare förord:  [1503] [1504]
Redaktörens presentation av nummer 1/16
Ibland måste man gå lite vid sidan av huvudspåret, som den här karavanen delvis gör. Den innehåller också tre nya inslag, tänkta att återkomma framöver: Författarfränder: en svensk författare porträtterar på ett personligt vis en kollega från Afrika, Asien eller Latinamerika. Det kan handla om någon som har betytt mycket för den porträtterande, kanske på ett omvälvande vis, eller om en enskild bok som lämnat avtryck.╩ Musikkorrespondenten: Nu blir det musiktips i Karavan! Världsmusik att inspireras av.╩ Omläsningen: Vi läser utvalda böcker på nytt och ser dem med andra ögon. Upplevelsen av en bok kan bli ganska annorlunda, när läsaren bär på ett annat bagage än vid första läsningen.
Ivan Vladislavi_╩hör till de mest uppmärksammade bland sydafrikanska författare idag, och i höstas kom hans tredje roman på svenska. Nu kan vi publicera en novell av honom, "Vaggsång", skriven på klar och skön prosa. En berättelse om närhet och stor sorg, och till viss del om turistens illusion om det bekymmersfria livet.
Sinnrikt skriven är också Daniel Alarcóns novell, "En idiot till president". Vi är stolta över att vara först med att presentera Alarcón på svenska. Han skriver ofta om efterdyningarna av striderna i Peru på åttiotalet, men på ett allmängiltigt vis.

Hans berättelser utstrålar en stilla intensitet, melankolin finns där som en underström, humorn likaså.
Det syriska helvetet fortsätter. I korta, gnistrande rapporter skildrar Niroz Malek här i numret krigets utmattande vardag och människorna som försöker leva vidare, de som stannar kvar. "ůvningar i att stå ut" är rubriken på hans texter - ja, hur orkar någon som Malek? Det är beundransvärt. Men från hans sida tycks det snarare vara en bestämdhet, något han vet i djupet av sig själv: jag vill leva, jag vill dö i Aleppo. Detta är min plats på jorden.

Författaren Tomas Löfström var en verklig Karavanvän. Han gick bort i februari efter en tids sjukdom, och det är en saknad så stor efter honom. Vi minns honom här med ett par av hans texter.

Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag