Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
I många stämmors flöde Tidigare förord:  [1504] [1601]
Redaktörens presentation av nummer 2/16
I vår nya serie Författarfränder berättar Kristina Sandberg om hur hon fått ingivelser till sitt skrivande från den karibiska författarinnan Jamaica Kincaid. Den minnesgode Karavanläsaren kommer måhända ihåg det temanummer vi gjorde om henne sommaren 2004. Kincaid är det böljande språkets, de magnetiserande omtagningarnas drottning, hon söker efter en sanning, inte efter lyckliga slut.

Också de andra serierna som startade i förra numret fortsätter: Lennart Wretlind tipsar om musik såväl för partyt som för meditationen och i Omläsningen närmar sig Julia Kauta Kouyate på nytt Ben Okris bok om andebarnet Azaro. Försiktigt, försiktigt, för att inte bryta förtrollningen från första gången hon läste den.
För ganska många år sedan läste jag Edwidge Danticats roman En skörd av tårar.
Denna skildring från Dominikanska republiken 1937, då massakrer på haitiska gästarbetare antar formen av ett folkmord, har inte lämnat mig sedan dess. Amabelle och hennes älskade Sébastien försöker ta sig tillbaka till Haiti.

Terrorn och fasan regerar, och det är en omskakande bok. Lågmält, nästan milt, gestaltas det våldsamma som sker, vilket gör det än starkare - det är förunderligt, ja, häpnadsväckande, att kunna skriva så.

Danticat utövar en förnämlig minnes- och vittneskonst och skänker värdighet åt de av historien förödda. Hon har skrivit ett dussintal böcker - om Haitis historia och migranternas USA,
om kärlek och död, om förmågan att överleva - och vi har nu gjort ett tema om hennes mångstämmiga författarskap. Tag och läs!

Fiston Mwanza Mujila heter en ung författare från Kongo-Kinshasa. Med Tram 83, som är hans första roman, tar han med läsaren på en hisnande språklig färd genom ett fiktivt afrikanskt land - med många likheter med hans födelseland - där rovdrift på människor och naturtillgångar råder. Att Mujila i grunden är poet märks på hans omsorgsfulla, rytmiska arbete med orden. "Poesin är centrum i all litteratur, ja egentligen i allt", säger han i intervjun här i numret. Han ser sig som någon som kan göra saker med ord, som försöker laga saker med ord; en språkmekaniker.

Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag