Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Mšnniskosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Kärlek i motvind Tidigare förord:  [1504] [1601]
Redaktörens presentation av nummer 3-4/16
Det var en kväll vid Victoriasjöns strand i Jinja för några år sedan. Mörkret hade fallit, ibland fick en bris jakarandaträdens grenar att rassla till. Koncentrerat satt vi, ett dussintal svarta och vita kvinnor, och lyssnade på en berättelse om två älskande i 1700-talets Sydafrika.
Det var avslutning på en workshop för skrivande afrikanska kvinnor som Karavan hade genomfört tillsammans med ugandiska FEMRITE. Deltagarna hade tagit med sig texter som de ville läsa upp, egna och andras, och en av dem läste upp novellen "De älskande" av Alex Smith, som nu finns översatt här i Karavan. Den vita kvinnan och den svarte mannen, deras ömsinta kärlekshandling på tvärs mot lagar och förbud, priset de fick betala – på något vis brände det sig in i mig.

Så uppstod idén till ett nummer om förbjuden kärlek. Ett tema som kan berätta oändligt mycket om olika tiders samhällsklimat och synen på etnicitet, klass, könstillhörighet med mera. Ett tema som inbjuder till texter fyllda av romantik, erotiska förvecklingar och drama, inte sällan med dödlig utgång.

Ett av världslitteraturens största teman, kanske det största. För vad skulle litteraturen vara utan de älskande paren som slåss mot oöverkomliga hinder?
Den omöjliga, glödande kärleken fängslar oss genom alla tider. I sin essä belyser Roza Ghaleh Dar bland annat frågan om det kanske rentav är så att hindret är en förutsättning för att kärlek ska uppstå.

Om kärlek och död, om förmågan att överleva - och vi har nu gjort ett tema om hennes mångstämmiga författarskap. Tag och läs!

I numret gör vi nedslag i olika språkvärldar och färdas i tid och rum. Exempelvis till Arabiska halvön, där kärleksdiktningen tar fart på allvar under 600-talet. En beduinsk variant - nostalgisk och trånande - påverkar starkt bilden av "den älskande" inom arabisk kultur, en inverkan som sträcker sig fram till dagens tv-såpor. Vi kan läsa en av de olyckligt förälskade skalderna: "Jag tillbringar, utan skymt av henne, min långa dag / Om natten, i drömmen, möts vi, min själ och hennes själ."

Läs vidare >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag