Senaste numret
Förord
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Människosaker
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
I många stämmors flöde - forts.
sid 2
För Reina och Marlon, huvudpersonerna i Jorge Francos berättelse "Apor på Nordpolen", går drömmen om Det förlovade landet itu när de efter en utmattande resa äntligen kommer fram till New York. Hur ska de kunna laga sina liv? De är migranter från Colombia, som gav sig av med förhoppningar "om möjligheterna, om alla dollar, om att tjäna bra, skaffa sig ett bättre liv och ta sig ur det här fattiga träsket". Fredrik Olsson berättar om litteraturen om de papperslösa och ger exempel på latinamerikanska skildringar av alla de som försöker korsa gränsen till USA.

Så vill jag tacka Stephan Larsen som funnits med i vårt tidskriftsråd under en lång period och nu slutar. Stephan har med sin gedigna beläsenhet en på samma gång bred och djup kunskap om utomeuropeisk litteratur, en kunskap som han givit näring åt genom att undervisa i ämnet i många år. Det gläder oss därför att han kommer att fortsätta medverka i Karavan och skriva recensioner med mera. Ingen kan som Stephan bena ut exempelvis en ung afrikansk debutants litterära arv och se influenser och påverkan.

Om du vill träna dina litterära muskler - utmana dig själv eller en vän i numrets tävling!

Ett dussin citat, som alla på något vis har med sommaren att göra, att föra samman med sin skapare.
Det ska väl bli sommar på riktigt i år? När jag skriver detta duggar ett juniregn fridfullt utanför rutorna. Värre tycks det vara i Marseille, där en match i det pågående fotbolls-VM just har skjutits upp på grund av hagel. Jag hoppas på sol över vårt lilla torp, att alla böcker som lockat och pockat och som jag packar med mig till landet ska kunna avnjutas utomhus. Önskar er, kära läsare, berörande läsupplevelser och goda sommardagar!

Birgitta Wallin
Redaktör
[1] [2] Tillbaka >>
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag