Senaste numret
Förord
Dikten
Kalendariet
Prenumerera
Äldre nummer
Om Karavan
Indiska Biblioteket
Kontakta oss
Start
Indiska Biblioteket

Samskara - En rit för en död man av U R Anantha Murthy
I översättning av Hans O Sjöström och Vanamala Vishwanatha/Ordfront förlag, 2001


I en liten sydindisk by lever de högkastiga brahminprästerna ett stillsamt liv i enlighet med gamla traditioner. Men en morgon förändras deras tillvaro. Naranappa, en man i deras krets, ligger död i sitt hem. Han har varit en skam för hela byn. En man som hade en lågkastig älskarinna, som söp och umgicks med muslimer!

Som död blir Naranappa ett ännu större problem än han varit i livet. En brahmin måste begravas enligt den heliga ritual som kallas samskara, men ingen vill förrätta den. Medan byn kokar av hetta och pesten sprider sig mediterar brahminernas ledare, Praneschacharya. Han ber om tecken från gudarna men får inget svar. Så möter han Chandri, Naranappas älskarinna, och känner något han aldrig upplevt förut: en våldsam åtrå efter en kvinna ...

U R Anantha Murthy, född 1932 i en by i Karnataka, skriver på det sydindiska språket kannada. Han är ett av de stora namnen i den moderna indiska litteraturen, och debutromanen Samskara, som kom ut 1965, betraktas som en modern klassiker. Det är samtidigt en berättelse som har stor aktualitet i dagens Indien. Anantha Murthy, som är bosatt i Bangalore, har också skrivit noveller, essäer och dramatik.


Ja, jag vill beställa romanen Samskara till det facila priset av 100 kr inkl. porto.

Antal böcker
Namn
Adress
Postnr, ort   
E-post
© Karavan | Box 17131 104 62 Stockholm | Foto: Mikael Lindström Webb: Helena Anderhag