arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartÄktenskapliga problem på indisk mark


Äktenskapliga problem på indisk mark


Farahad Zama
Kärlekens olika villkor
(The many conditions of love, 2009)
Övers. Elisabet Fredholm
Kabusa böcker, 2011

Texten har publicerats i Karavan nr 4/2011

OMslag Kärlekens olika villkor

I ett traditionellt indiskt äktenskap väljer föräldrarna partner åt sitt barn och i det valet lämnas ingenting åt slumpen, än mindre åt förälskelsen. Efter vigseln lämnar kvinnan sitt föräldrahem och flyttar in i mannens. Åtskilliga indiska författare, särskilt kvinnliga, har skildrat vad som sedan händer. Av dem jag själv har läst målar slående många upp äktenskapet som ett fängelse för den gifta kvinnan. Det är en litteratur med mörk och tragisk bottensats. Kvinnan, nu en del av mannens hushåll, styrs med järnhand av svärmodern och ibland också av svägerskan. Hennes yrkesarbetande man däremot framställs som en frånvarande och smått maktlös figur. Traditionerna har med tiden onekligen försvagats men många äktenskap har fortfarande kvar drag av dem.

Härom året kom i alla fall en roman som inte drar sig för att skämta om de rigida sedvänjorna ut. I Mr Alis äktenskapsbyrå, Farahad Zamas debutbok, startar en pensionerad muslimsk tjänsteman en äktenskapsbyrå och hans tjänster blir snart eftersökta. Romanen driver med den upphetsade jakten på en partner med rätt ålder, utbildning och inkomst, rätt religion, rätt kast och underkast, rätt hudfärg ... Medan den diplomatiske mr Ali letar fram en lämplig man eller kvinna ur sina register låter författaren en rad livsöden dra förbi. Romanen är rolig och underhållande, satiren snäll och slutet lyckligt.

Nu finns Zamas nya roman, en fristående fortsättning på den förra, i god svensk översättning. I denna har vardagsarbetet på byrån skjutits i bakgrunden. Där Mr Alis äktenskapsbyrå är rapsodiskt uppbyggd ligger tonvikten i Kärlekens olika villkor på två parallella berättelser. Aruna, byråns oumbärliga hjälpreda, har gift sig rikt men av kärlek. Svägerskan anklagar henne nu för att ha tagit brodern för pengarnas skull och beskyllningarna driver fram en kris i äktenskapet. Frågan är också om makarna Alis politiskt engagerade son och en vacker kvinnlig journalist ska få varandra. Kvinnans föräldrar tar nämligen till hårdhandskarna för att para ihop henne med en mera förmögen och traditionellt sinnad man. De båda spännande kärleksdramerna får läsaren att emellanåt känna sig förflyttad till en betydligt allvarligare och mindre förutsägbar roman än Mr Alis äktenskapsbyrå. Men för att föra handlingen fram till ett någorlunda lyckligt slut tvingas författaren att dra i lite fler positiva trådar än som känns riktigt trovärdigt.


ANDERS SJÖBOHM

Senaste numret

Indienexpressen
Regular price
80 kr

Indienexpressen

Karavan

Unit price per