arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartVilsen saknad efter ett djur


Vilsen saknad efter ett djur


Takashi Hiraide
Gästkatten
(Neko no Kyaku, 2002)
Översättning: Vibeke Emond
Brombergs förlag, 2015

Texten har publicerats i Karavan nr 4/2015

Omslag Gästkatten

Ett medelålders par som har tröttnat på sin stressiga arbetssituation flyttar in i ett litet hus som fungerar som annex till en större villa i en fantastisk trädgård mitt i Tokyo. Ingen av dem är särskilt intresserad av att skaffa husdjur – något deras hyresvärd dessutom uttryckligen har förbjudit – men ödet vill annorlunda.

Grannpojkens vita lilla kattunge Chibi bestämmer sig för att ta deras bostad och trädgård i besittning. Paret kan inte värja sig och snart har katten, som ju egentligen bara är en gäst på tillfälligt besök, fått både en egen ingång till huset, en säng och en matplats där den alltid kan förvänta sig att hitta något gott. Både mannen och kvinnan fäster sig alltmer vid djuret, skriver om deras möten och vänjer sig vid det lilla livet. Men så en kväll dyker Chibi inte upp som förväntat. Hon har dött mycket plötsligt, och ingen kan förstå varför. Parets önskan om att få besöka graven väcker oväntad ilska hos kattens riktiga ägare och hyresvärdens död tvingar dem så småningom att flytta från trädgården. Men livet går vidare och en dag dyker en grupp herrelösa katter upp utanför parets nya bostad …

Gästkatten är en kort och enkelt skriven berättelse om vad ett djur kan betyda. Här finns drag av klassiska texter som Skogsliv vid Walden av Thoreau och Till skuggornas lov av Junichiro Tanizaki (också den översatt av Vibeke Emond), med korta iakttagelser av trollsländor, blommor och fågelliv i den stora, parkliknande trädgården. Parets vilsna saknad efter den döda katten är också ganska rörande skildrad. Men på det stora hela är boken ändå något av en besvikelse, då skildringen hela tiden tycks försiggå på ytan och författaren ofta svävar ut i ointressanta och ganska pretentiösa sidokommentarer om sådant som Machiavellis syn på ödet. Att boken har blivit en ”internationell bästsäljare” kan förmodligen endast förklaras med att kattälskare är av ett särskilt hängivet slag.

Takashi Hiraide (f. 1950) är en flerfaldigt prisbelönt poet som även driver ett litet bokförlag. Gästkatten är hans första längre prosaverk.


ANNA GUSTAFSSON CHEN