arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Varukorg



Recenserat

Ojämn men välkommen afrikansk antologi


Ojämn men välkommen afrikansk antologi


Att stampa på fördomarna
Tio noveller från Demokratiska republiken Kongo, Ghana, Kenya, Nigeria, Sydafrika och Zimbabwe
Författare: Richard Ali, Carey Baraka, A. Igoni Barrett m fl
Översättning: Kristian Carlsson, Karolina Jeppson och Stephane Kunegel
Smockadoll förlag, 2022

Texten har publicerats i Karavan 2/2023

Omslag Att stampa på fördomarna

I antologin Att stampa på fördomarna samlar Malmöbaserade förlaget Smockadoll tio noveller av lika många afrikanska författare. Med ett undantag utgörs de av nyskrivna noveller och de flesta av skribenterna ges för första gången ut på svenska. Volymen är därmed ett välkommet tillägg i den svenska utgivningsfloran: fler författare från den afrikanska kontinenten behöver möta svenska läsare. I den här boken är också flertalet av författarna fortfarande bosatta i Afrika vilket gör att den inte är exempel på den exil- och migrantlitteratur som annars dominerar det postkoloniala afrikanska fältet.

Samlingen visar naturligt en bredd av stilar, litterära geografier och situationer, men kenyanska Alison Ojanys skräckfyllda ”Liv har fortfarande betydelse” och nigerianska Richard Alis historiskt belagda ”Ett veck i tiden” sticker ut bland texterna som annars främst behandlar det samtida – och mestadels urbana – Afrika med i huvudsak realistisk utgångspunkt och tyngdpunkt på det vardagliga.

I förordet skriver redaktören Karolina Jeppson om förhoppningen att svenska läsare ska upptäcka nya författarskap, och visst finns här skribenter värda att bekanta sig med och hålla ögonen på. En av de bästa texterna är ”Det gjordes misstag” av Carey Baraka från Kenya som placerar cricket, och närmare bestämt anläggningen Sir Ali i Nairobi, i händelsernas centrum. I berättelsen får ett svart syskonpar av en händelse tillträde till klubben och laget som tränar där när de försöker stjäla överbliven mat från festligheterna som brukar arrangeras i lokalerna. Genom denna nya arena förändras deras liv på både omfattande och oförutsägbara sätt. Med små medel knyter novellen skickligt samman den postkoloniala världspolitikens utveckling med individers drömmar och liv så att titelns ”misstag” vid slutet av läsningen givits ett avsevärt djup.

Även zimbabwiske Philani A. Nyoni är väl värd att läsa. Hans effektivt och snabbt berättade historia om ett svartsjukedrama i ett av Zimbabwes fattigare områden vecklar inom novellens form ut sig till en berättelse om relationer över och mellan etniska och kulturella gränser som är både följdriktig och innehåller oväntade vändningar.

Flera av bidragen har kvaliteter utan att nå ända fram. Det gäller till exempel A. Igoni Barrett från Nigeria, vars bidrag är tidigare publicerat och har några årpå nacken. Berättelsen, om ett möte mellan en vit och respektlös kvinnlig biståndsarbetare och en svart nigerian på tillfälligt besök i Nairobi, har energi och driv och lyckas väl med gestaltningen av det samtida urbana och internationella Kenya – men lyckas inte riktigt ge karaktärerna det djup de nog kunde förtjäna. Skärpa i detaljerna utan att presentera en riktigt angelägen berättelse har också kenyanska Alison Ojany som bidrar med en skräckfylld historia om vit exotisering av den svarta kroppen och sydafrikanske Tshifhiwa Given Mukwevho vars text om två utstötta och hemlösa individer i Louis Trichard innehåller bitvis fina skildringar. De två senare kan mycket väl ha framtiden för sig.

Antologier är inte sällan besvärliga böcker som i lyckosamma fall stagas upp av tydliga avgränsningar – som tematik, geografi eller genom andra urvalsprinciper. Med Att stampa på fördomarna har förlaget tagit på sig en svår uppgift. Volymens geografiska täckning är stor (även om ett fåtal länder dominerar), samtidsperspektivet och temat brett. Att sammanföra ett antal berättelser under en rubrik som ”rasism”, som Jeppson gör i förordet, riskerar dessutom att bjuda in till en instrumentalistisk syn på litteraturen. Om detta förklarar antologins lite ojämna kvalitet ska nog vara osagt, men den hade vunnit på att tydligare förklara sitt urval. Nu finns här några ganska klart lysande texter och flera som inte lyckas helt och hållet.


ERIK FALK

Senaste numret

Den heliga papegojan
Ordinarie pris
40 kr

Den heliga papegojan

Karavan

Enhetspris per