arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping Cart


Napolitanskt restaurangliv i Argentina


Napolitanskt restaurangliv i Argentina


Virginia Higa
Vid familjebordet
(Los Sorrentinos, 2017)
Översättning: Annakarin Thorburn
Rastlös förlag, 2019

Texten har publicerats i Karavan nr 4/2019

 

Omslag Vid familjebordet

”En sorrentino hade ingen kant som pansotti, eller köttfyllning som agnolotti, eller ricottafyllning som cappelletti. Den var formad som ett halvklot, tillagad efter hemligt recept, fylld med ost och skinka, mild som ett moln.”

I början av 1900-talet lämnar en stor familj sitt gula hus i Sorrento på Amalfikusten för att flytta till ”Atlantens pärla” – La Perla – i Argentina. Familjen har en lång tradition som hotellägare, krögare och inte minst kockar med djupa kunskaper i pastatillagning. De öppnar Trattoria Napolitana Vespolini som snart blir en succé. Dörrarna till det mytomspunna familjebordet står alltid öppna och gästerna gör allt för att se vad som händer där. Slagsmål med knivar? Gräl? Någon som svimmar? Barn som bråkar?

Huvudpersonen i dramat är den excentriske Chiche Vespolini, yngst i den stora syskonskaran och ägare till restaurangen. Vid familjebordet sitter hans vänner och syskon med sina barnbarn och barnbarnsbarn. Runt dem far de noggranna och färgstarka kokerskorna och servitörerna. Pizzor serveras inte trots att det är en typisk rätt från Neapel. ”Familjen hade en ambivalent relation till pizza. (…) den hade förvandlats till den mest internationella rätten i världen.” Det fanns något smutsigt över denna spridning.

Vid familjebordet är Virginia Higas debutroman. Det är svårt att tro, språket är mycket slipat. På rak, osentimental och lugn prosa gestaltar Higa sin intensiva släkts historia. Hon skriver medryckande om familjens vedermödor: det kan handla om andeutdrivning, kusinen Dorita som saknar förmåga till abstrakt tänkande, förälskelse, självmord, vidskepelse och trattorians avgränsning mot världen. Familjen blir som galen om deras sorrentino jämförs med slafsig ravioli. Vid familjebordet påminner om en trivsam matiné även om den utgår från realhistoriska förhållanden, flera av dem sorgliga. Romanen är lättläst utan att vara enkel.

Virginia Higa är född 1983 i Bahía Blanca, Argentina, och har också levt i Mar de Plata och Buenos Aires. Hon har arbetat inom förlagsvärlden och har även publicerat kritik och noveller i flera antologier och litterära publikationer. För närvarande bor hon i Stockholm där hon vid sidan om författarskapet arbetar som översättare och lärare. Vid familjebordet är Sverige det fjärde landet att publicera, efter Argentina, Spanien och Italien. Det ska bli spännande att se hur författarskapet utvecklar sig.

 

LINA HAGELBÄCK