arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping Cart



Ödesmättat palatsliv väl skildrat


Omslag Mitt liv som härskare


Su Tong
Mitt liv som härskare
(Wo de diwang shengwa, 1992)
Översättning: Anna Gustafsson Chen
Bokförlaget Wanzhi, 2021

Texten har publicerats i Karavan nr 4/2021.

Omslag Mitt liv som härskare

Mitt liv som härskare utspelar sig någonstans i Kina under en fiktiv dynasti och inleds med att kungen av Xie plötsligt dör. Trots att prins Duanbai endast är fjorton år gammal och yngst av fem bröder är konungens sista vilja att han tar över platsen på draktronen. Tidigt står det dock klart att den unge härskaren saknar de grundläggande kunskaper som krävs för att upprätthålla och skydda riket mot såväl yttre som inre hot.

Redan i anslaget slås det fast att ”olyckan ska drabba kungariket Xie” och stämningen i palatset är minst sagt klaustrofobisk och ödesmättad. Trots sin grandiosa självbild är Duanbai under sina första år på tronen en marionett i händerna på sin mor och farmor som, på varsitt håll men i förbindelse med de andra kvinnorna vid hovet, konstant tycks intrigera, smida ränker och konspirera med hans svartsjuka bröder. Den enda person som han egentligen kan förlita sig på är den tolvåriga eunucken Svala, som kommer att finnas kvar vid Duanbais sida också när allt omkring honom slutligen rämnar …

Skickligt fångar Su Tong hur frustrationen över de egna tillkortakommandena gör Duanbai till en grym och oberäknelig härskare. Ett av de första besluten han fattar är att skära ut tungorna på sin faders sörjande konkubiner eftersom deras kusliga gråt håller honom vaken om nätterna. Trots den sadistiska läggningen finns ändå något ömkansvärt hos romanens huvudperson, särskilt i de återkommande passagerna där han förlorar sig i fantasierna om att ansluta sig till en kringresande cirkus och dansa på lina, sväva högt och fritt likt en fågel ovanför publikens huvuden.

En av Su Tongs främsta styrkor som författare är hans vackra och levande språk. Mitt liv som härskare är fyllt till brädden med detaljer från palatslivet. Trots att Xie är en fiktiv dynasti känns beskrivningarna av den realistiska. Närgånget och precist gestaltar texten begravningsritualer och firandet av högtider, och tillsammans med beskrivningarna av konkubinernas sinnliga sminkningar och klädedräkter drar den tankarna till den klassiska 1700-talsromanen Drömmar om röda gemak.

Su Tong (psydonym för Tong Zhonggui) är född 1963 i Suzhou. Han debuterade som författare under 1980-talet och är i dag en av Kinas mest lästa författare. Hans mest kända verk är romanerna Den röda lyktan (1990), Ris (1992) och Binu och den stora muren (2006), vilka samtliga finns på svenska. Su Tongs författarskap har belönats med flera priser. År 2015 fick han exempelvis Mao Duns litteraturpris – ett av Kinas finaste litteraturpriser.


LIN ENGDAHL