arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Shopping CartSkildrar de sköra i omvandlingens Kina


Skildrar de sköra i omvandlingens Kina


Yiyun Li
Be för mig i tusen år
(A Thousand Years of Good Prayers, 2005)
Övers. Annika Ruth Persson
Norstedts, 2011

Texten har publicerats i Karavan nr 1/2012

Omslag Be för mig i tusen år

Yiyun Lis förra bok på svenska, De hemlösa, var en nästan nattsvart skildring av en politisk avrättning och hur den påverkade människorna i en mindre kinesisk stad. Novellsamlingen Be för mig i tusen år skrevs före De hemlösa och kan i mycket ses som en förövning till romanen. Samma tema går igen: den vanliga människans maktlöshet.

Berättelserna utspelar sig någon gång under 1990-talet eller det tidiga 2000-talet. Kina befinner sig fortfarande i en tid av snabb omvandling och de som är äldre, skörare eller fattigare har ofta svårt att hänga med och tillgodogöra sig fördelarna med det nya systemet. De djärva satsar allt de har på aktier eller spekulerar i handel med tillfälligt populära varor, men när marknaden inte uppför sig som de hoppas finns inget skyddsnät som tar emot dem när de faller. Var och en får klara sig själv – det är djungelns lag som råder. Yiyun Li följer just de här människorna: de som inte har lyckats att skapa sig en förmögenhet, de som inte har framgångshistorier att berätta och de som har skamliga spöken i garderoben – hemligheter de inte vill avslöja för någon.

På många sätt är Li en traditionell författare. Hon håller sig till ett beprövat och ganska klassiskt realistiskt sätt att beskriva världen och tar ytterst sällan ut svängarna, vare sig språkligt eller formmässigt. Men det hon gör, det gör hon bra. Med tanke på att detta är hennes debutbok känns hon som en mycket mogen och färdig författare.

Samtidigt är Lis förmåga att skildra utsatthet och maktlöshet också novellsamlingens svaghet – det blir helt enkelt litet för mycket av det goda (som just här inte är särskilt gott). Läser man novellerna i ett sträck infinner sig snart en känsla av deprimerad utmattning över världens orättvisor och man vet redan i början av varje ny berättelse att den inte kommer att sluta väl, att ingen av dessa ömkliga personer kommer att uppnå det de drömmer om ens om det så bara handlar om en liten småsak.

De noveller som sticker ut är de som avviker från mönstret: ”Persimoner”, där läsaren inte får berättelsen serverad rakt på utan måste ana sig till vad som hänt genom andra människors kommentarer, eller ”Odödlighet” om en man som på pricken liknar ordförande Mao – något som delvis ger honom tur men också delvis är en förbannelse.

Så läs novellerna och njut av Yiyun Lis skrivarkonst och Annika Ruth Perssons förmåga att överföra den till svenska. Se bara till att portionera ut dem och inte läsa dem alltför tätt inpå varandra. Vill man sedan uppleva berättelserna via ett annat medium så har två av novellerna, ”Prinsessan av Nebraska” och ”Tusen år”, filmats av Wayne Wang. Trailers finns på YouTube.


ANNA GUSTAFSSON CHEN

Senaste numret

Den heliga papegojan
Regular price
40 kr

Den heliga papegojan

Karavan

Unit price per